fredag 29 januari 2010

Det här med mat. Igen.

Eftersom Kaspers försök med hotell- och restaurangprogrammet gick åt pipan har jag börjat leta lite smått bland cateringfirmor runt Hallsberg. Det finns inte en enda i själva Hallsberg (det är inte en pulserande världsmetropol, trots allt), men det finns någon i Kumla och en hel drös i Örebro.

Har nu fått lite napp och ska fortsätta kika på det. Pratade nyss med en i Örebro som frågade vilka priser vi tänkte oss. Jag känner mig alltid lika dum när jag ska försöka svara på det eftersom vi alltid har en tajt budget och de kanske är vana vid att ta dubbla priser mot vad vi har att erbjuda. Men jag ska få mejl från köksmästaren och så får vi se.

Nåja. Mat blire oavsett.

Finurl kring anmälan

Sitter just nu och knåpar ihop anmälningsformuläret.
Det är lite knepigare än vad en kan tro att det är. Visst, det skulle kanske räcka med ett Namn, Ålder, Resort och mat formulär.

Men vi vill ju ha reda på lite mer än så. Mest för att kunna se till att allt det praktiska med kongressen blir så bra så möjligt för alla. Och det är då det blir lite trixigt, för att få svar på det vi behöver veta måste jag ställa rätt frågor.

Tror jag har fått rätt på en hel del frågor, är sjukt nöjd med matfrågorna. Och är ganska nöjd med att ha slängt dit en fråga om det är första gången som en deltar på en kongress (det har mindre med det praktiska att göra och mer med vad vi lockar för deltagare)

Det jag har knepigt med just nu är tillgänglighetsfrågorna. Inte att de är svåra i sig, mer vad kan vi erbjuda rakt av och vad kan tänkas behövas. Då är frågan om sovarrangemang svårast.

Anmälningarna kommer i alla fall att tas in via ett dokument på nätet. Vi gjorde så senast på medlemsträffen och det gick utmärkt.

torsdag 28 januari 2010

Bloggen!

Gillar du bloggen? Är den tråkig? Vad vill du läsa om?

Det är hur lätt som helst att få svar på dina kongressfrågor. Skriv bara en liten kommentar här (du kan vara anonym och behöver inget inlogg) så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Skriv gärna också vad du tycker om bloggen sådär i största allmänhet.

Eller säg hej.

Informationsflöde

Något som alltid är en nöt att knäcka, oavsett om det handlar om kongress, annat arrangemang eller att informera om att kansliet i Stockholm köpt in nya skitsnygga pennor, så är det det där med att få ut informationen på ett bra sätt.

Inte bara ska någon komma på att andra vill ha/behöver informationen (som när vi startade bloggen och missade skriva var och när kongressen är) utan en bra kanal för kommunikationen ska också hittas, och så ska allting komma iväg genom den - på ett tydligt och korrekt sätt.

En hård nöt som inte samarbetar, kan man säga.

Mejl är fint, men alla har inte (trots att det är 2010...) en dator med internetuppkoppling, någon e-postadress blir alltid fel, någons mejl sorterar bort våra utskick som SPAM eller så har en e-postlista gått i sönder. Igen.

Den här bloggen är ju ett sätt att informera, men naturligtvis ska det inte krävas att alla ombud, valberedningen, kansli, förbundsstyrelse och gäster från andra organisationer sitter här och läser varje dag i två månader.

Information kommer att skickas ut via mejl till alla deltagande, och vi som jobbar med kongressen finns tillgängliga för att svara på frågor lite där man hittar oss. Mejl, sms, telefon eller på stan.

Ja, idag ska jag försöka strukturera upp informationsbreven som ska mejlas ut - en hel hög olika så att alla får information som är aktuell för just dem. Jag tycker själv att det är ett bra sätt att veta vad jag behöver ta reda på och jobba med, för när infobreven är klara så är chansen ganska stor att jag inte glömt något viktigt. Typ mat.

onsdag 27 januari 2010

Motionera

Motionsstopp (dvs sista chansen att lämna in förslag till kongressen) är den 11 feb.

En motion är ett förslag som en medlem, eller ett distrikt vill att kongressen ska besluta om. Det kan handla om lite vad som helst men vanligast är att det finns något problem som motionären (den som lagt förslaget) vill ha löst. Det kan även vara ett förslag om vad förbundet ska tycka i en viss fråga.

Motioner kan se lite olika ut, men de måste avslutas med en "att-sats"

Tex

Motion om Kanelbullar
Motionär: Kasper Svensson

Jag tycker att RFSL Ungdom ska äta mer kanelbullar.
Detta tycker jag eftersom kanelbullar är jättegoda och äter man en kanelbulle så blir man glad. Blir man glad så är man inte lessen, alltså kanelbullar gör världen lite bättre. Därför tycker jag att alla styrelser bör äta kanelbullar på sina möten. För att ha råd med kanelbullar på distriktens möten borde förbundet ge distrikten pengar till kanelbullar.

(stycket ovanför här kallas för "brödtext" och där förklarar en varför en tycker som en gör. Det kan vara lite bakgrund och lite fakta. Det är alltså här som du ska övertyga andra om varför din idé är jättebra)

Jag tycker att kongressen ska besluta
Att: kanelbullar ska ätas på alla styrelsemöten, samt
Att: alla distrikt ska få ett "kanelbullebidrag" för att kunna köpa in kanelbullar till sina styrelsemöten.

(det här är alltså "att-satserna" dvs, det som kongressen ska ta beslut om. De bör vara så konkreta och korta så möjligt. Du har ju redan förklarat vart du vill med motionen i brödtexten. En "att-sats" ska alltid börja med "att". Tänk att du läser ut det, tex, "jag vill att...")

Förbundstyrelsen ska sen ta ställning till din motion. Det innebär att förbundstyrelsen tillsammans går igenom alla motioner som kommit in och sen bestämmer om de håller med om din motion, kommer på en annan lösning eller inte håller med alls. Detta kallas för "motions-svar". I just det här fallet skriver kanske förbundstyrelsen i sitt svar att kanelbullar faktiskt gör världen lite bättre, och beslutar att distrikten ska få "kanelbullebidrag".

Om styrelsen håller med om motionen, står det att de yrkar (annat ord för förslag) bifall. Om de inte håller med så står det att de yrkar avslag.

Oavsett vad förbundstyrelsen tycker så kommer motionen att finnas med i handlingarna (de dokument som kongressen ska handla om, de kommer ut i förväg till alla som ska åka på kongressen) och att tas upp på kongressen.

tisdag 26 januari 2010

Resor - bra och dåligt

Idag har jag suttit och kollat lite på hur vi ska resa till och från kongressen. Det finns många frågor att svara på, och det finns så olika förutsättningar för olika resor.

T.ex. har Örebros ombud ungefär en resa på varje håll, medan ombuden från Nord ska förflytta sig över nästan hela landet.

Det ska tänkas på en rad olika saker: restid, antal byten, bekvämlighet, pris, tillgänglighet och allmän trevnad.

Genom LSU, vår paraplyorganisation (hemsida), har vi ett avtal med SJ. Detta avtalet gäller gruppresor, och vår kongress ses som en enda stor gruppresa, trots att vi reser från hur många ställen som helst.

Jag har haft kontakt med SJ för att börja fixa med våra resor, och jag har fått reda på att de inte bara blir billigare - vi slipper också ange juridiskt namn på biljetterna.

I praktiken betyder det att personer som inte vill använda sitt juridiska namn slipper göra det och att om ett ombud av någon anledning inte kan åka, kommer en ersättare att ha möjlighet att åka istället. Mer information om ersättare och sånt kommer sen.

Jag upptäckte också att Swebus inte stannar i Hallsberg alls, så mina planer på att jämföra SJ:s rabatterade gruppriser med Swebus gick åt skogen. Attans.

Mat trassel

Blä, jag är lite besviken just nu.

En av planerna för maten var att hyra in Hotell och Restaurang programmet för att fixa maten åt oss. Dels skulle det bli billigare, mycket billigare och dels hade det varit roligt att kunna ge eleverna möjlighet att få laga mat efter våra preferenser (och ja, folk brukar reagera på att vi har så mycket "special" kost)

Men, jag fick mail om att det inte kommer att gå.
Så nu måste vi börja leta efter catering i Örebro, ryktet säger att det inte finns så mycket i Hallsberg.

Men... var är kongressen?

Ja, ibland är det så lätt att missa den mest basala informationen just för att det är den mest basala informationen.

Kongressen 2010 kommer att vara den 26-28 mars i Hallsberg (kommunen / wikipedia).




Järnvägsstationen i Hallsberg.

Hur många ombud får varje distrikt skicka

Här är en lista över hur många ombud de olika distrikten kan skicka

Malmö 10
Göteborg 8
Borås 12
Jönköping 9
Östergötland 12
Örebro 10
Stockholm 20
Nord 9
Karlstad 9

Hur många ombud ett distrikt har beror på hur många medlemmar de har vid årskiftet. Vi använder oss av en modell som kallas uddatalmetoden för att bestämma ombuden, det är en ganska rättvis metod som ger fördelar för de distrikt som har färre medlemmar.

Det är bara de distrikt som har haft årsmöte förra året som får skicka ombud till kongressen.

Lite tillgänglighetstankar

Idag har jag och Therese haft lite möte kring hur vi ska lägga upp arbetet med kongressen, och så skapades tanken med denna blogg.

Tanken är som Therese skrivit tidigare att kunna sprida info, svara på vanliga frågor och visa hur arbetet med kongressen fungerar.

Förutom mig och Therese ska även Felix König och Gisela Janis arbeta med kongressen.

Jag har som sagt blivit tillgänglighetsansvarig, det innebär att jag har ett extra ansvar att se till att vår kongress blir så tillgänglig så möjligt. En del av arbetet är redan gjort, i december åkte jag och Felix och kollade på de tilltänkta lokalerna. Vi hade med oss en tillgänglighetschecklista som vi bockade av. Efter vad vi kunde se så mötte de våra krav. Dessutom så funkade de rent prismässigt vilket är precis lika viktigt.

Så vad är då tillgänglighet?
Det är en ganska svår fråga att svara på sådär rakt på. En kan säga att tillgänglighet handlar om att se till att alla kan delta på samma villkor. Tex kan det vara så att om det finns en massa trappor men ingen hiss eller ramp så kan en person som har svårt att ta sig upp för trappor inte delta på samma villkor som de som kan ta sig upp för trappan. Det kan handla om att papper kan bli tryckta med punktskrift för den som behöver det, eller att maten går att äta för alla.

En annan tanke med tillgänglighet är att se till så att så många så möjligt kan delta på kongressen, oavsett om en varit på kongress innan eller ej. Då är det viktigt att det inte används en massa konstiga ord som inte förklaras. Ett bra sätt att göra det lätt för den som är ny är att ge så mycket information som det bara går. På det viset blir även den här bloggen en del av vårt tillgänglighetsarbete.

måndag 25 januari 2010

Om anmälan

Ja, när kan du anmäla dig till kongressen då? Här kommer lite info om vem som kan åka och hur det kan gå till.

Vem får åka?
Du som är medlem får delta på kongressen. Du får där säga vad du tycker och lägga förslag, alltså yrkanden.


Hur blir jag ombud och varför ska jag bli det?
Om du är ombud så betalar förbundet alla dina kostnader: resa, boende, mat etc. Du får även rätt att rösa på kongressen. Du blir ombud genom att bli vald genom ett distrikt. Kontakta distriktet och säg att du är intresserad.

På distriktets årsmöte tas sedan punkten Val av ombud till kongress upp, och då bestäms vem som ska åka. Om du undrar något om distriktens årsmöten så kan du höra av dig till Kasper (kontaktuppgifter finns till höger).


När kan jag anmäla mig?
Anmälan kommer öppna om ett par dagar, förhoppningsvis nu i veckan, och vara öppen till någon gång i februari. Mer information om detta kommer att gå ut på mejl, hemsida och här i bloggen.

Välkommen till RFSL Ungdoms kongressblogg!

Ja, här är den! Bloggen som kommer följa arbetet med kongressen 2010, med allt ifrån aktuell info om vad vi som jobbar med kongressen gör just nu och lite tankar om kongressen i största allmänhet.

Bloggen är främst riktad till dig som ska delta på kongressen, som ombud, observatör, gäst eller något annat. Vi kommer här att försöka förklara lite varför vi gör som vi gör i vissa saker och ge bra info som du som kommer träffa oss i mars kan vilja veta redan innan.

Vi som kommer skriva här är Kasper från förbundsstyrelsen som är tillgänglighetsansvarig och jag, Therese, som står för det administrativa. Eventuellt kommer någon annan att göra lite inhopp och skriva något också.

Hur hittar du det som är relevant för dig då? Jo, använd tagg-systemet och klicka i menyn för att se info om t.ex. ombud, handlingar, allmänna uppdateringar eller något annat du är intresserad av.

Skriv gärna en kommentar här eller skicka ett mejl, sms eller slå en pling till oss:

Kasper Svensson
kasper.svensson (a) rfslungdom.se
0707-766 205

Therese Skoug
therese.skoug (a) rfslungdom.se
0738-44 55 63