Här kommer en hälsning från Linnea i valberedningen!
Att vara valberedning innebär att förbereda val som kongressen ska göra. Valberedningen väljs av kongressen och har därför ett uppdrag fristående från till exempel styrelsen. Inom RFSL Ungdom betyder det att lämna ett förslag på vilka personer kongressen ska välja till ny styrelse, och lite andra poster som man kan bli vald till som t.ex. revisor. Valberedningen det här året består av fem personer, Linnea Ornstein (sammankallande/ordförande), Sabina Steinborn Persson, Johan Spolander, Thule Brahed och Markus Axelsson. Alla har lång erfarenhet av förbundet och distriktsarbete samt mycket kontakter bland medlemmarna, vilket är viktigt när man sitter i valberedningen för att man ska kunna göra ett bra förslag.
Valberedningen hittar inte bara på några namn som de tycker låter bra. Arbetet börjar ganska snart efter att kongressen har varit, genom att man funderar på personer och går på aktiviteter som medlemsträffen och träffar medlemmarna. Vi som sitter i årets valberedning hade första mötet i höstas, då vi träffade förbundsstyrelsen och frågade dem om vad de tycker har varit bra under året och vad som kan förbättras, samt om de hade några förslag på personer som kan tänkas vara bra inför nästa år. Vi undrade också vilka som skulle sitta kvar i styrelsen.
Just det här året har väldigt många personer velat sitta kvar i styrelsen, vilket är ett bra betyg till arbetet under året. Det gör det samtidigt svårt för valberedningen eftersom vi har ett ansvar för att styrelsen får in nya friska krafter. Andra saker som valberedningen måste ta hänsyn till är ålder (våra medlemmar är mestadels under 25 år och styrelsen ska representera medlemmarna), geografisk spridning (våra medlemmar finns i hela landet), personers olika erfarenheter av kön, könsidentiteter och sexuella läggningar liksom religioner och kulturer, speciella kunskaper om saker (det kan t.ex. vara bra med en kassör som kan ekonomi), viktiga erfarenheter, osv. Massor av saker alltså!
Styrelsen lämnade själv bra tankar och förslag inför valberedningens arbete. Men det räcker inte där. Medlemmarna och distrikten kan enskilda eller tillsammans lämna in förslag till valberedningen. Det kallas för nomineringar eller namnförslag. En nominering är ett officiellt förslag där en person har frågats först. Ett namnförslag kan vara bara ett namn på en person som man tycker är bra men som man inte frågat. Dessutom kan en person som vill sitta i styrelsen själv kandidera.
Valberedningen är nästan skyldig att intervjua alla nominerade eller kandidater, medan vi själva väljer om vi vill ta hänsyn till namnförslag. I vårt fall har vi kallat in samtliga namnförslag, och de som kunnat komma har vi träffat. Genom intervjuerna märker man ganska snart vilka som har en idé kring varför de vill sitta i styrelsen och vilka som har något att tillföra arbetet.
Efter intervjuerna med kandidaterna bestämmer sig valberedningen för vilka kandidater som kommer kunna göra en bra styrelse tillsammans. Det gäller förutom ovan nämnda egenskaper också att tänka över hur de olika personerna kompletterar varandra – det är till exempel lite dumt att ha en styrelse med 12 personer som alla vill jobba med internationella frågor men ingen som vill jobba med distrikten! När förslaget är färdigt ringer valberedningen upp alla personer som kandiderat och meddelar dem om de kommer att föreslås eller inte. Det är väldigt skoj att säga ja till någon, men det är betydligt svårare att säga nej till någon annan, och det här är kanske den jobbigaste uppgiften för valberedningen.
När alla blivit tillfrågade och förslaget är klart, släpps det till medlemmarna. På kongressen presenterar valberedningen förslaget, men man öppnar också för om någon vill kandidera emot förslaget. Sedan röstar kongressen! Det väljs också en ny valberedning för nästa år, men förslag till den valberedningen läggs av kongressen.
Valberedningsjobbet är ett roligt men också krävande uppdrag. Det innebär mycket inflytande genom att man lägger ett viktigt förslag, men det innebär också att ta svåra beslut när det gäller till exempel personer man inte kommer att föreslå. För att bli en bra valberedare bör man ha bra kännedom om organisationen, ha mycket kontakter, och ha stark integritet så man inte påverkas av personers åsikter utan kan tänka själv. Valberedningen kan heller inte föreslå sig själv till styrelsen så man ska inte sitta i valberedningen om man vill sitta i styrelsen.
Vi bildgooglade 'valberedning' och hittade den här bilden. Cowboykatt.jpg. /Therese och Kasper
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar