tisdag 30 mars 2010
Fotografier
Vi är ju nyfikna. Skriv också om det är okej att vi använder bilderna t.ex. på hemsida, i Skev eller i rapport om kongressen. Vi kommer naturligtvis att uppge dig som fotograf.
Återigen tack till alla er som var med och var fantastiska!
måndag 29 mars 2010
Kongressen är avslutad
Nu är kongressen i alla fall över, och den var, som alla andra, den bästa någonsin.
Jag tänkte ladda upp någon bild från kongressen, men de enda bilderna jag har i min mobil är av packningen vi hade med till Hallsberg och vårt temporära kylskåp - en snödriva.
Inom kort kommer vi att lägga upp lite bilder och skriva lite om efterarbetet till kongressen. Bloggen kommer ju att avvecklas lite efter hand nu, men kongressen 2010 är i allra högsta grad levande.
Den nyvalda förbundsstyrelsen kommer det kommande året att jobba med alla de frågor som diskuterades i Hallsberg och omvandla alla de fina besluten som togs till verklighet.
Vår verklighet.
lördag 27 mars 2010
Jahamendåså
torsdag 25 mars 2010
Packning och disk
Det är nu kväll och jag och Therese befinner oss hemma hos Therese. Therese diskar och jag funderar på morgondagen
På kontoret dräller det av välorganiserade högar av saker som ska med. Allt har organiserats och märkts med tejp, lappar och hemliga koder. Jag skojar inte, Therese är för organisering som Ghandi är för världsfred.
Det finns en låda för alla saker som ska användas för fredagskvällen, en för förhandlingar, en för alla saker som ska ut till ombuden, en för sam-c och så vidare. Allt ska med. Men det är mycket saker. Enormt mycket saker, ungefär en gång i timmen de senaste dagarna har jag tänkt att det där kommer aldrig att gå. Vi har en minibuss som jag, Felix, Therese och all packning ska in i. Vi kommer att få sitta med saker i knäna om det här ska gå.
Men det är okej, om vi inte får med allt så kan vi väl lämna nåt oviktigt bakom. Som godiset =P
Earth Hour och miljötänk
Vi har fått många frågor om vi kommer att uppmärksamma Earth Hour.
Och svaret är självklart JA!
Miljön är viktig för oss alla och vi måste hjälpas åt för att minska miljöförstöringen.
Earth Hour kommer att infalla precis när lördags Schabraket (festen) ska börja, och det skulle bli en tråkig fest om vi släckte ner alltihop. Så vi har gjort en kompromiss. På ovanvåningen kommer musiken att vara igång, men med så lite lampor och annat som vi kan komma undan med. Nedre plan däremot kommer att vara helt nersläkt och vi har köpt in massor av värmeljus för att folk ändå ska kunna se varandra och umgås.
Andra saker vi gjort för miljön under arbetet är:
- Alla papper ni får ut är dubbelsidigt tryckta
- Så långt vi kunnat (av ekonomiska och praktiska skäl) har vi valt miljömärkta varor
- Nästan alla resor är bokade med tåg
- Vi har bara en bil
- Vi har druckit fantastiska mängder ekologiskt kaffe
- Vi har arbetat mycket digitalt och därmed använt minimalt med papper
- Oftast har vi träffats via internet eller telefon
- Vi ska återvinna så mycket papper så möjligt efter kongressen
- Efter kongressen använder vi oss av en digital utvärdering
Och även du kan hjälpa till att påverka vårt miljöarbete på två enkla sätt.
- Ta med en egen kaffemugg att använda under helgen, eftersom vi inte har möjlighet att diska har vi köpt in ett begränsat antal plastmuggar. Genom att ta med en egen använder vi färre muggar och det blir mindre sopor
- När kongressen är slut kan du (om du inte vill behålla dem av egna skäl) lämna tillbaka alla papper till oss så ser vi till att de återvinns.
"Vi har glömt något vitalt och viktigt"
Jag har nyss pratat med Maj-Lis på Hallsbergs kommun och känner mig lugn i själen. De är allesammans helt fantastiska där och så himla hjälpsamma hela tiden.
Vi har nyss handlat lite godis och massa frukt och därmed ska allt vara inhandlat. Nästan. Ett snabbt besök till IKEA ska hinnas med imorgon innan vi beger oss mot sydligare breddgrader.
När jag och Kasper i morse bryggde kaffe på kontoret gjorde vi samtidigt en att göra-lista för dagen, och av dess 15 punkter - stort som smått - har vi nu endast fem saker kvar.
Men ja, jag kan väl lite hålla med om att det känns som att vi glömt något vitalt och viktigt, men jag tror faktiskt att vi har båten... på rätt håll. (Det var här jag insåg att jag inte kan några båttermer.)
Nu ska jag fixa klart info till vår fantastiska sambandscentral, sam-c, och försöka lugna nerverna lite.
Imorgon är det dags
Imorron är det äntligen dags för kongressen!
Vaknade imorse med den insikten och nu sitter jag på kontoret och pillar med lite saker. Det känns lite märkligt att imorgon så kickas allt vi har fnulat och pysslat med igång på riktigt.
Först då vet vi säkert att allt kommer att fungera och även om det alltid dyker upp saker under arrangemangets gång så känns det bra och tryggt att vi har varit så välplanerade som vi har varit. Tror aldrig att jag har gått in i ett arrangemang så här lugn som jag känner mig just nu.
Det ska bli fint att få träffa er allihop, allt engagemang som ni ligger inne med och få ta del av allt det vi har gemensamt i just det engagemanget.
Jag svammlar just nu. Jag tror minsann att jag börjar bli lite nervös.
Kongressdeltagare #2
Mina förväntningar inför årets kongress är att det blir lika spännande som det varit tidigare år. Det bästa med att åka på kongress är att se att alla distrikt är delar i en större organisation. Det är lätt att bara se vad man gör i det egna distriktet och glömma bort själva förbundet, att vi behövs och kan göra mer. Jag hoppas på att bli mer insatt i vad förbundsstyrelsen har jobbat med under året.
Roligast med årets kongress tror jag blir att se och förhoppningsvis prata med några av alla fina och trevliga människor som brukar dyka upp på RFSL ungdoms arrangemang. Det ska också bli roligt att se vilka gemensamma aktiviteter som Kasper och Therese har hittat på åt oss. Jag ser fram emot själva kongressandet också, även om det brukar dra ut på tiden så brukar det också vara roligt, intressant och engagerande.
Jag tror att jag under min första kongress mest slogs av allt engagemang och hur känslosamt det var. Jag hade aldrig förr sett folk diskutera så hetsigt. Allting kändes väldigt stort och viktigt. Mitt intryck var: kongress är blodigt allvar! Under en annan kongress satt jag bredvid min kompis som var övertrött och rastlös av för lite sömn och för mycket stillasittande och därför började ropa ”votering!” efter varje omröstning, ända tills våra bänkgrannar vände sig om och stirrade på oss med mord i blicken.
Mitt finaste kongressminne är nog när vi valde Felix till förbundsordförande 2008. Felix har tidigare varit ordförande i mitt distrikt så det var lite speciellt. När hela förbundsstyrelsen blivit vald så höll Felix ett litet tal där han sade att han hade hittat några av sina bästa vänner i det här förbundet och att han trodde att det var så för de flesta av oss andra också. Och jag tror att det nog var många fler än jag som kände att det var väldigt sant.
onsdag 24 mars 2010
Din guide till handlingarna!
Vänner,
Här är din alldeles egna guide till handlingarna. En extremt kort sammanfattning av de ca 80 sidor långa handlingarna som hela kongressförhandlingarna kommer kretsa kring.
Vi börjar från början:
Styrelsens förslag kallas för propositioner. I år finns det sex propositioner från styrelsen.
En av dem handlar om vad vi ska göra under 2010 – vår verksamhetsplan. Den lyfter upp många olika frågor, men till exempel vad förbundsstyrelsen tänkt kring tillgänglighetsarbetet, vårt internationella arbete och det lokala arbetet. Till exempel.
En annan handlar om att bestämma vilken medlemsavgift vi ska ha under 2011. Förbundsstyrelsen tycker vi ska fortsätta ha 100 kronor som medlemsavgift, men att den ska kunna sänkas vid särskilda tillfällen. Den säger också att vi ska ta fram ett system för ”månadspeng” – för att få andra som inte är medlemmar, men ändå vill stötta RFSL Ungdom, att kunna ge oss pengar.
Det finns också en proposition som handlar om Skev – RFSL Ungdoms digitala medlemstidning. I den föreslås att det sätts samman ett redaktionsråd som alla medlemmar kan ansöka om att få ingå i. Det står också att tidningen ska ha en redaktör som utses av styrelsen men att alla medlemmar kan söka.
Förbundsstyrelsen har lagt en proposition om vilka priser RFSL Ungdom ska dela ut. Där föreslås att det pris som går till den RFSL-avdelning som arbetat bäst med ungdomsfrågor ska tas bort. Det handlar om att det tidigare var en del av ett kit: att RFSL Ungdom skrev rapporter om vilka avdelningar i RFSL som var dåliga, och då passade på att belöna en som var bra. Nuförtiden samarbetar vi bra med vårt moderförbund och vi tycker inte att priset behövs – det finns helt enkelt för många bra initiativ att uppmärksamma. Propositionen föreslår också att det ska införas två nya priser – ett som går till en individ som gjort något bra (som komplement till RFSL Ungdom-priset som oftast går till en myndighet eller organisation som gjort något bra), och ett som går till en individ, organisation eller myndighet som gjort något dåligt.
Sen finns det en till proposition som handlar om RFSL Ungdoms representanter i RFSL:s förbundsstyrelse. Nu nominerar RFSL Ungdom två personer som sedan väljs av RFSL-kongressen. Det är ganska osmidigt eftersom man då väljs på två år – men i RFSL Ungdom väljs man på ett år i taget. Därför har förbundsstyrelsen pratat med RFSL och kommit överens om att RFSL Ungdoms kongress borde kunna välja de personerna själv. Så det är det propositionen handlar om.
Den sista propositionen handlar om hur det kan göras enklare att engagera sig och vara aktivist i RFSL Ungdom. Förbundsstyrelsen tror att ett sätt är att ha större distrikt än vi har idag – att helt enkelt slå ihop distrikt – för att minska på den administration som behöver göras, och att fler personer kan arbeta med verksamhet i RFSL Ungdom. Det handlar rent konkret om att det föreslås att de idag tjugo distrikt vi har istället blir åtta, och att dessa har aktivistgrupper av olika slag i sitt distrikt. Det skulle göra att de som gillar att sitta i en styrelse kan göra det, medan de som vill engagera sig för att sätta upp en RFSL Ungdom-teaterpjäs, eller som vill göra en manifestation, kan göra det.
I handlingarna finns det ett bokslut, som berättar om organisationens ekonomi under 2009, och det finns också en rapport från revisorerna, som har granskat att allt gått rätt till och att ingen gjort något fuffens. Det finns också en verksamhetsberättelse som berättar vad vi gjort för alla pengarna.
I handlingarna finns det även två motioner, vilket betyder förslag från medlemmar. En motion handlar om att RFSL Ungdom ska arbeta mer med att förändra regler för blodgivning för män som har sex med män. Idag finns det många trösklar för att man ska få lämna blod, som ofta handlar om homofobi eller fördomar om hiv. De som skrivit motionen tycker att RFSL Ungdom ska arbeta med det mer.
Det finns en annan motion, som handlar om att RFSL Ungdom ska ta fram en ny säkrare sex-broschyr som tydligare lyfter upp slicklappar, och att det ska tas fram ett kit som man kan dela ut, för att användas när två personer med fitta har sex med varandra.
I handlingarna finns det en massa andra saker också, till exempel våra stadgar och information om den sökbara distriktsfonden.
Glamouren fortsätter
Saker håller på att falla på plats - Kasper och jag har varit i våra förråd i källaren (våning minus två) och hämtat upp en massa saker som vi nu har packat väldigt effektivt i diverse kassar och lådor.
Nu ska vi skriva ut lite papper, fixa ljud till festen och lära Kasper uttala Hallsberg. Det här börjar bli pinsamt.
Och så har ju Kimpe, Fredrik och Amanda tittat inom och hjälpt till också - det är fint det!
tisdag 23 mars 2010
Hur glamoröst är det att jobba med kongressen?
På bilden syns ordförande och vice ordförande för RFSL Ungdom, i full färd med att få in två fulla kundvagnar i hissarna på Huset där vi har våra kontor. Vi har burit upp vagnarna för den lilla trappen du ser, då den lilla hissen du ser är permanent trasig sedan alltid.
Jag har spenderat X antal timmar med att laminera röstkort och de är nu alldeles färdiga. Imorgon ska handlingarna komma från tryckeriet och därefter ska vi börja packa kassar till alla deltagarna. Det kommer bli schyrre.
Tre dagar kvar...
Kasper sitter (förhoppningsvis) på ett tåg mot huvudstaden och efter lunch idag ska vi ta med oss Felix ut på shoppingtur. Vi ska bland annat handla häftmassa, silvertejp och knäckebröd. Det kommer att bli hett.
Jag ska även inleda en kärlekshistoria med laminatorn för att röstkorten ska bli blanka och fina och hållbara.
Önska oss lycka till med vår shoppingrunda nu!
(Och kom förresten ihåg att du kan skicka in kongressminnen ända tills på torsdag!)
måndag 22 mars 2010
Tekniken är mot oss
Thereses strömsladd pensionerar sig.
Kaspers dator totalkajkar.
Thereses kongress-mapp försvinner spårlöst från datorn.
Någon ond makt vill inte att vi ska göra en kongress, men vi kämpar på som aldrig förr.
Idag har jag spenderat ett par timmar med att uppdatera gamla dokument för att kompensera för de som försvann, och knutit ihop diverse lösa trådar. Det är skoj.
söndag 21 mars 2010
Ny undersökning!
Rösta!
Utvärderingsfix
Nackdelen är att det kan bli stressat att fylla i den, det finns inte tid för tyst reflektion, folks handstilar kan vara helt oläsliga, rädsla för att det inte blir helt anonymt, papper blandas ihop, mycket papper att skriva ut och så vidare. Ni fattar grejjen.
Numera har vi fått låna ett fint verktyg från RFSL, det är en tjänst som gör att vi kan skapa formulär på nätet. Det finns en mängd olika verktyg för att ställa frågor och det bästa av allt, allas svar sammanställs direkt i en fil! Färdiguträknade och vackert digitala. Det arbete som förut tog flera dagar är färdigt med ett knapptryck.
Tyvärr är webtjänsten en bitch att arbeta med. Tillsammans med formuleringarna av frågorna tog utvärderingen 4 och en halv timme att skapa.
Men jag är nöjd med resultatet, den är något längre än vad jag hade tänkt mig. Men inte omöjlig och jag tror att vi kommer att få reda på sjukt mycket bra saker som vi kan använda i framtiden.
fredag 19 mars 2010
Ett sista inlägg...
Ett totalt onödigt inlägg, dessutom.
Idag har jag omvandlat demokrati till handling. Jag har pysslat ihop förnedringshjärtana som ska utmärka förbundsstyrelse och personal på kongressen enligt de önskemål som framkom under omröstningen för någon vecka sedan. De är sjukt snygga och ni kommer att älska dem (därmed basta).
Här kommer lite (spännande) statistik som vi satt samman baserat på våra anmälningar.
Vid kongressen 2010 är...
... medelåldern 25,5 år,
... den äldsta deltagaren 30 år gammal, den yngsta 15,
... kommer vi att äta cirka 600 portioner mat, ungefär 360 skivor bröd, använda 300 kaffekoppar och äta någonstans kring 450 frukter,
... den sammanlagda restiden för alla deltagare ungefär 650 timmar, alltså strax under en månad,
... vi tillsammans ungefär 175 meter långa och väger 7,3 ton. Det är ungefär lika långt som från festlokalen till skolområdet och lika mycket som ungefär 31 500 bryt-böcker.
Dessutom har kongressbloggen haft 2175 besökare sedan lanseringen den 25:e januari och folk har hamnat där bland annat efter att ha sökt på "kan valberedningen välja sig själva", "sova på golvet", "kommunens tillgänglighetsansvarige" och "hur många procent andas vi när vi sover".
torsdag 18 mars 2010
Det ser ganska maffigt ut med alla tider som olika saker ska göras av olika personer, och för mig är det verkligen det ultimata beviset på hur jävla bra vi är. Så många grymma människor går ihop och gör allt ifrån att städar efter maten till att hoppa på ett tåg. Det är coolt.
Detaljschemat kommer snart att mejlas ut till alla vars namn är med på det, vilket är en glad blandning människor. Med största sannolikhet kommer då någon att berätta för mig att jag satt dem på två saker samtidigt eller två saker efter varann på olika ställen eller liknande. Det är lätt hänt och då får vi möblera om.
Det är fint att vara i god tid. Snart avrundar vi den här dagen och när vi fortsätter imorron är det bara en vecka kvar.
Häääääärligt.
Sista chansen!
Du vet att du vill vara där: http://korta.nu/kongress2010observator.
onsdag 17 mars 2010
Ny undersökning!
http://open.spotify.com/user/thereseskoug/playlist/4DtOJCdLPGoW3BA0lDr8FP
(Vi vill dock reservera oss för att övriga låtar också kan spelas under kvällen.)
Och om du vill höra någon speciell låt, skriv det i kommentarfältet här.
tisdag 16 mars 2010
Ett tillägg om tågbiljetterna
Lite tyst...
Om jag inte har missat något stort så har jag nu mejlat ut information om allas resor (justdetja, förutom Falun - det är på väg!) och allt är bokat och klart. Igår fick jag av en slump reda på att tåget från Stockholm är inställt, när jag skulle boka ytterligare en biljett på det tåget och biljettbokaren i andra ändan av telefonen säger "nej, det går inget tåg då". Men ingen fara skedd - tio minuter senare går ett annat tåg som stockholmsresenärerna får åka med.
Förhoppningsvis ska inget annat tåg vara inställt, jag har kollat runt på SJ:s hemsida. Det vore dock toppen om du som sitter på din egen eller hela distriktets biljetter kan dubbelkolla det och höra av dig till mig om det är så att ert tåg faktiskt är inställt.
I mejlen som skickats ut står det bara info och tider om resan till Hallsberg, och det är alltså inte för att jag lovat Hallsbergs kommun 100 nya invånare, utan helt enkelt för att ni kan hämta ut biljetterna själva och titta efter, så slipper jag sitta och skriva ner alla. Lathet? Effektivitet? Jag vill se det som en gyllene medelväg.
Just idag sitter jag och koordinerar vår sambandscentral, med allt ifrån att producera listor på allt och alla till att lägga ett schema över vem som jobbar där vilken tid.
Och så dricker jag starkt svart kaffe.
Sambandscentral, fast inte riktigt likadan som vår.
lördag 13 mars 2010
Kongressfilm #3
Jajamensan. Det är lördag, det är melodrutt. Det är kongressfilm.
(Denna gången filmad framför livepublik.)
Nu är handlingarna klara!
fredag 12 mars 2010
Det är som min fader brukar säga...
I dagarna två har jag suttit med resor till och från kongressen, skrivit mejl och uppdaterat budget och antecknat vem som är på vilket bokningsnummer och så vidare. Det är den här upprepningen av alla era namn som kommer att skrämma er när vi träffas om två veckor.
Jag brukar ha ruggigt bra koll på folk som jag inte träffat förut, vad ni är allergiska mot och vart ni åkt ifrån. Härligt.
Nu är i alla fall nästan alla resorna utmejlade (Göteborg släpar efter, men nu har vi i alla fall fått resorna av SJ. De har liksom missat det första omgången) så om du är anmäld har du nog ett fint mejl väntande i din inbox. Om du inte fått info om din resa senast den 17:e så hojta till.
Snart är det också dags att göra nästa fina kongressfilm, som kommer att basera sig på resultatet från omröstningen om just det.
Nu är det dock dags att ringa till biluthyraren. Weeeeeiiiii!
torsdag 11 mars 2010
Ny undersökning uppe!
Om du har något annat spännande förslag så skriv gärna en kommentar här.
(Förresten så anser jag att jag har tolkningsföreträde för hur den vinnande grejen ska se ut.)
Kanske en skojig hatt? (Jag vill ju dock inte att alla ska rösta på hatten för att ni vill se mig med en gigantisk varmkorv på huvudet - så skojigt kommer det inte att bli, bilden är bara för att göra hela inlägget lite skojigare.)
Fredagskvällsplanering
Det är alltid lite pilligt med just fredagskvällen, alla kommer inte samtidigt och det finns egentligen inget givet som ska hända. Vilket bara innebär att det finns plats åt en massa spexiga saker! Enkäten som låg uppe i förra veckan om vad ni vill göra under kvällstid har varit till stor hjälp, och mitt mål är att det ska finnas många möjligheter att få välja själv vad en vill göra och mycket tid för häng och att snacka med varandra.
En sak jag lägger stort fokus på är distrikten, alltså vad ni har gjort under året, vad ni planerar och vill göra, att lyfta fram distriktsarbetet helt enkelt. Det är ju lite speciellt med kongressen just för att det är distriktsaktiva som kommer och jag vill ju att all pepp, inspiration och kärlek som skapas under kongressen ska följa med tillbaka till distrikten.
Vad innebär då distriktfokus?
En sak som jag planerar är att vi tillsammans ska skapa en distriktsvägg. Ett utrymme som distrikten själva fyller med allt ni gör, allt ni vill göra och annat. Intill den ska det finnas en Idéverkstad med folk från kansliet, där ni tillsammans kan skapa idéer och lära känna vår fantastiska personal. Idéer som kommer fram på kongressen har en tendens att glömmas bort efter ett tag, därför kommer det finnas möjligheter att redan på kongressen lämna in en ansökan om pengar till sin idé från distriktsfonden! Dessutom kommer det att finnas chans att lära sig om hur ni uppdaterar era distriktssidor och att blogga om kongressen.
För den som inte haft tid att läsa sina handlingar så finns det en mysig hörna att göra det på. Det är inte alla som vill sitta och mysa, så jag har fixat fram lekledare för er som är sugna på att ha riktigt roligt ihop. Även succén med tebaren från Medlemsträffen kommer så klart att finnas på plats, så det är fritt fram att ta med ett eget te och bidra till den goda stämmningen. Och vad passar bättre till en kopp te än ett bra spel? Därför får vår spellåda också följa med.
Alla aktiviteter kommer att vara helt frivilliga och ni får delta hur mycket eller hur lite ni själva vill. Det finns gott om utrymme för att bara sitta och snacka helt oplanerat.
Film #2: Road-trip till Hallsberg
Del två:
onsdag 10 mars 2010
Road-trip till Hallsberg - bilder och logg
13:00
Ja, nu sitter jag och Kasper på tåget som om någon timme ska släppa av oss i Hallsberg. Vi ska inom loppet av några timmar titta på en himlars massa saker: Alléskolan, församlingshemmet, en fritidsgård och duscharna. De sistnämnda finns på skolområdet, men i en annan byggnad. Vi ska skaffa oss koll.
Nu rullar vi in i Gnesta.
Varför åker vi till Hallsberg då? Jo, vi vill innan vi faktiskt kommer till kongressen skaffa oss en bättre uppfattning av hur byggnaderna ser ut, vad vi ska ha var och vad vi behöver ha med oss för att allt ska flyta på så bra som möjligt och bli så "vårt" som möjligt.
PÂ Allékolan ska vi se ut bra ställen till påverkanstorg, veta var vi ska sätta upp olika infolappar och var vi ska ställa upp vår sambandscentral osv. Vi ska ha lördagsschabraket antingen på fritidsgården eller i församlingshemmet och det ska arrangeras tillsammans med distriktet i Örebro, så därför tar vi med oss deras ordförande Emil dit och tittar.
16:52
Nu har vi parkerat oss på ett café vid stationen, där vi inmundigar billigt kaffe och någon slags konstig kaka. Vi har varit och tittat på Alléskolan och på bollhallen där vi ska duscha. Vi har specifikt pratat om saker som hur vi ska visa vägen till olika ställen, allt ifrån sovsalar till duschar och förhandlingssalar. Vi har massor av bra lösningar på dessa, så vi kommer inte att behöva gå vilse.
Därefter träffade vi Emil från Örebro och gav oss iväg för att titta på de två olika alternativen vi har för lördagsschabraket. Först tittade vi på församlingshemmet. Där har vi tillgång till en stor lokal som skulle funka bra till dans och skoj av typen som gör sig i lite musik. Emil har kontakt med en DJ som eventuellt kan spela för oss. På nedervåningen (det finns hiss!) finns det en liten och jättemysig kafédel med ett kök där vi kan ha häng och snack, och lite mer aktiviteter som behöver lägre ljudvolym. Det kommer även att finnas försäljning av lite godsaker.
Nu ska vi spela in lite mer film, när Emil och Kasper slutar prata om Jane Austin-karaktärer som zombiesar.
18:41
Tåget är tio minuter försenat mot Stockholm, men vi är nu på väg hem. Filmen om hallsbergsbesöket är klar, den ska bara laddas upp på youtube, och sen kan du poppa popcornen. Mycket av det som jag skrivit om här pratar vi också om i filmen, och vissa saker kommer vi att skriva om mer utförligt senare i bloggen, allt eftersom arbetet fortgår.
På det stora hela har besöket varit väldigt bra. Vi är båda nöjda med att ha sett alla lokalerna och kunnat planera mer utförligt vad som ska hända på vilket ställe. Vi har kunnat jämföra de båda lördagsschabraksalternativen (sug på det ordet) på plats, vilket gör att vi kan ta ett bra beslut, bättre än om vi bara pratat med respektive ställe på telefon och kanske sett på någon bild.
Det var jätteskoj att Emil kunde vara med oss och se på festlokalerna. Det är fantastiskt att vi har ett lokalt distrikt som vill vara med och göra festligheter, så skojigt borde det alltid vara!
Nu ska vi glo ut i luften lite och vila en stund. Det har varit en hektisk dag, minst sagt.
tisdag 9 mars 2010
Vad är en kongress?
Det här kräver visserligen Spotify, men det är klart värt det när du får höra det här mästerverket.
http://open.spotify.com/track/4rdps0KK1TXlUvlsAU0SAY
Om att vara eller att inte vara i en lokal som ägs av svenska kyrkan.
När vi tittar på vilka lokaler vi ska använda till olika arrangemang så finns det ett par saker vi tar in i beräkningarna.
Pris
Lokaler kostar, ibland mycket. Oftast innebär lokalhyran den största kostnaden för tex. en fest. Om lokalen inte kostar så mycket så kan vi lägga de pengarna på tex. Ett band eller nåt annat skoj.
Läge
Går det att ta sig dit relativt lätt? I just det här fallet vill vi ha en lokal som ligger så nära skolan så möjligt. Alternativet är att hyra in en buss som kan skeppa deltagare till och från festligheterna, men det kostar en massa och ger deltagarna mindre frihet att stanna så länge de själva vill.
Storlek
Kommer lokalen att rymma oss? Vi är ganska många, det är skönt att kunna röra på armarna. Helst vill vi ha lokaler med många olika utrymmen i, så att vi kan fixa med olika aktiviteter i olika delar.
Tillgänglighet
Skulle lokalerna fungera för alla deltagare? Finns det många trappor men ingen hiss är svaret nej. Hur ser det ut med toaletter och andra nödvändigheter som är lätta att glömma i förbifarten?
Enligt vad vi har hört så stämmer de olika punkterna in på församlingshemmet, faktum är att det ligger ett stenkast från skolan och kostar nästan pinsamt lite. Att hela församlingshemmet enligt hörsägen är nyrenoverat och helt tillgänglighetsanpassat gör att det än så länge är det hetaste budet för lördagskvällen.
Angående frågan om att vi är religiöst obundna, då.
Att vi hyr en lokal av svenska kyrkan för att ha en fest ser jag inte som ett problem eller som att vi tar ställning i en fråga. Hade vi däremot tvingat alla att vara med på en andakt i själva kyrkan hade det varit en annan sak. Det jag tänker på är snarare att vi befinner oss i ett av få länder där det över huvud taget är ens tänkbart för en HBT-organisation att få möjlighet att hyra lokaler av kyrkan.
Helt oavsett vart vi är så brukar vi vara snabba med att göra platsen till vår egen. Genom att t.ex. pimpa med våra saker och annat skoj. Vi lovar att det inte kommer att kännas som om vi är på begravningskaffe i församlingslokalerna.
Imorgon är det dags för utflykt till Hallsberg, och då ska vi titta på församlingshemmet och på en fritidsgård som vi dock har hört att nog inte uppfyller våra krav. Vi kommer dock att kolla noga på båda innan vi slutligen bestämmer oss.
måndag 8 mars 2010
Min måndag
Det jag fixat idag är att boka och fixa med våra resor. SJ kontaktade mig äntligen med våra bokningsnummer och tider för allas resor - men hade glömt Göteborg. Jag har nu mejlat tillbaka och undrat lite vart de blev av, samt lagt till en bokning av några fler biljetter när jag ändå var igång.
Jag har även bokat nästan alla flygbiljetter som skulle fixas. Det ger mig magsår, så till den milda grad att jag var tvungen att ringa Kasper för att få stöd i den jobbiga stunden.
Tre olika flygbolag, två olika flygplatser och tidernas ångest över att råka skicka någon till typ Moskva. Med flyg krävs det så lite för att det ska bli fel - en bokstav fel i ett namn eller fel i födelsedatumet. När jag skulle boka med Norwegian Airlines var jag tvungen att kryssa i Man eller Kvinna på passagerarna, vilket spädde på ångesten över såväl eventuella problem på flygplatsen och all heteronorm skit som ligger i stinkande högar överallt.
Nu är de flesta i alla fall fixade (det blev typ blunda och peka på könskryssandet), men det känns väldigt skönt att de är färdiga. Nu är det bara att mejla ut info om tågresor till 100 pers. Heh.
Glöm förresten inte att rösta i vår nya enkätundersökning nu, här till höger. Rösta om vad du vill se mig och Kasper mala om i vår nästa film (som beräknas vara uppe lagom till helgen (du kan lika gärna handla popcorn redan nu).
torsdag 4 mars 2010
Lite mer om resorna
Miljö
Kongressen har sedan ett antal år en miljöpolicy som säger att vi har ett socialt ansvar och därför ska göra saker som är bra för världen. Vi skriver alltså ut dubbelsidigt och gillar rättvisemärkta och ekologiska varor. När det gäller resor gillar vi tåg, och vi bokar endast flyg om det är absolut nödvändigt. Det är alltså ingen som flyger till förbundsstyrelsemöten i Stockholm om de bor i Göteborg eller i Malmö.
Resor till och från norra Sverige har ofta varit med flyg, men inte alltid. Så långt det går bokar vi nattåg. Det går ju dock mycket fortare med flyg - personerna som åker från distriktet i Nord har bland de kortaste restiderna!
Ekonomi
Ja, pengarna. Det är väl det sexigast med kongressarbetet? I slutändan har vi en begränsad budget, hade vi inte haft det hade vi alla åkt första klass till alla arrangemang, med magdansande kameler som serverar oss kaffe. Men verklighetens budget säger något annat.
Tillgänglighet och rättvisa
Naturligtvis ska alla få en tillgänglig resa. Det innebär att alla ska kunna använda det färdmedlet som vi fixar. Om någon blir väldigt åksjuk av X2000 så försöker vi boka ett annat tåg som skakar mindre, till exempel.
Rättvisan då? Varför står den tillsammans med tillgänglighet, undrar du nu? Tja, för om det suger för en person så ska det suga för alla. Fast helst inte alls då alltså.
Det hela handlar om att du inte ska få nackdelar av att bo lite avsides, t.ex. i Trelleborg, men heller inte fördelar av det. De regler som gäller för en person ska gälla för alla. Till exempel står vi inte för länstrafikkostnader, så alla får ta sig in till sin tågstation eller till stället flygbussarna går ifrån själva, oavsett om det är en promenad på två minuter eller pendeltåg i 55.
Bokning
När du anmälde dig till kongressen så stod det att du ska kunna åka när som helst på fredagen, men detta till trots så är det en del resor som inte skall bokas när som helst. Det ska då kommuniceras till SJ som bokar alla resorna tillsammans. Vi har nämligen ett finfint avtal med SJ (det som gör att alla biljetter är onamnade!) som gör tågresorna billigare (ytterligare argument att inte boka flyg).
Medelreslängd
Som jag nämnde innan så har Nord bland de kortaste resorna (med flyg alltså, men tåg blir de lätt längst). Just i år är det Örebros ombud som har kortast resa, bara en bit med buss. Längst resa har i år personerna som åker från Malmö och från Falun.
Skojighet
Naturligtvis har vi alla olika definition av den perfekta resan, och vi vill naturligtvis att alla ska få den resan de helst vill ha. Det är det som gör det så svårt, att hela tiden behöva kompromissa med alla de här sakerna för att i slutändan få fram den slutgiltiga resan till var och en av våra deltagare.
För att sammanfatta det här så kan jag väl säga att det arbetet som låter så himla enkelt tar flera dagar (bland annat för att SJ är seeeeega) och ganska mycket tankeverksamhet. Dock skall de flesta tåg-resorna vara bokade inom kort, och kommer då att mejlas ut.
Som jag sa i filmen så kommer ni som åker från samma ort att dela på ett bokningsnummer, och själva se till att någon plockar ut biljetterna (i god tid, så att vi hittar eventuella fel i bokningen innan det är panik) och samlar ihop er allihopa innan tåget går.
Allt detta kommer då att mejlas ut.
Ett ihoppusslat tåg. Visst är vi fyndiga med våra bilder?
Varför valde vi just Hallsberg?
Det finns flera anledningar till att vi har haft Hallsberg i siktet ett rätt bra tag nu. Tror att allt började en gång då Felix pratade med någon från kommunen för rätt längesen, då blev han halvlovad att om vi hade ett stort arrangemang där så fanns det möjligheter att få sponsring från kommunen. För en liten kommun är det ju ganska stort om en organisation som RFSL Ungdom bestämmer sig för att ha sin kongress där, det är något att vara stolt över. Och kommuner (då speciellt de mindre) precis som alla andra brukar vilja ha något att vara stolta över.
Vi försöker när vi planerar våra arrangemang att i så lång utsträckning så möjligt lägga arrangemanget på ett ställe där vi inte har varit förut. Och gärna inte i nån storstad. Allra bäst är det ifall det finns ett distrikt i närheten som kan bli peppade av att ha kongressen på sin ort. RFSL Ungdom Örebro är ju ett av våra distrikt på framgång och det känns bra att kunna be dem om hjälp med saker som tex kongressfesten.
En annan stor fördel med just Hallsberg är att det är en så kallad knytpunkt för tågbanorna. Alltså många tåg passerar där och det är rent allmännt lätt att resa dit. Om det är lätt att resa dit så förkortas resorna för många av deltagarna och det blir billigare. De som har det svårast att resa till Hallsberg är våra sydligaste och nordligaste distrikt, dvs Malmö och Nord. Fast de hade fått långa resor oavsett vart i landet vi hade lagt vårt arrangemang. Therese kommer att berätta mer om resorna senare.
Jag har tidigare berättat att vi har varit och tittat på Alléskolan för att kolla om den funkar för oss. Och hela skolan är renoverad och tillgänglighetsanpassad, det underlättar hela vårt arbete och det blir ett arrangemang för alla. Tänk om fler skolor och andra platser skulle vara lika bra, då skulle vi kanske inte behöva arbeta så hårt för att bli tillgängliga.
Det jag älskar allra mest med att vi har valt Hallsberg är ändå det faktum att Alléskolan ligger på stenkastavstånd från stationen. Vi behöver alltså inte en hög med bilar och ett komplicerat schema för att se till att alla ni kommer från och till era tåg. Det kanske verkar vara en liten del i arbetet, men få anar vilket helvete det är att se till att alla hinner i tid till sin bil som ska ta dem i tid till sitt tåg. Det är alltid någon som tagit fel på tiden och det hela brukar vara den stressigaste delen av hela helgen.
Dessutom som en bonus så har alla våra kontakter med folk och ställen i Hallsberg varit så bra! De är fantastiskt trevliga hela bunten och hänvisar till varandra om de själva inte kan svara på våra frågor!
Roadtrip!
På onsdag drar jag och Therese på roadtrip till Hallsberg!
Oh yes, det kommer att bli hur bra som helst.
Tanken är att vi ska titta på lokalerna som vi ska vara i under kongressen. Jag och Felix var ju och tittade på skolan redan i December, men det är längesen nu och mitt minne är kort. Dessutom har vi lyckats fiska reda på två ställen som eventuellt skulle kunna vara platser för det schabrak som lördagskvällen kommer att bjuda på, nämligen en fritidsgård och ett församlingshem. Tanken är att vi ska bestämma vilket vi vill vara på och passa på att bestämma hur allt ska se ut under själva kongressen.
Det är ju många saker som utrymmena ska användas till och planeringen blir så mycket lättare när vi faktiskt har allt framför oss. Framför allt så måste vi checka av om de lokalerna funkar ihop med våra krav på tillgänglighet.
Om det är något särskillt som du vill att vi ska ta en bild på så berätta det så ser vi vad vi kan göra.
onsdag 3 mars 2010
Om valberedningen
Här kommer en hälsning från Linnea i valberedningen!
Att vara valberedning innebär att förbereda val som kongressen ska göra. Valberedningen väljs av kongressen och har därför ett uppdrag fristående från till exempel styrelsen. Inom RFSL Ungdom betyder det att lämna ett förslag på vilka personer kongressen ska välja till ny styrelse, och lite andra poster som man kan bli vald till som t.ex. revisor. Valberedningen det här året består av fem personer, Linnea Ornstein (sammankallande/ordförande), Sabina Steinborn Persson, Johan Spolander, Thule Brahed och Markus Axelsson. Alla har lång erfarenhet av förbundet och distriktsarbete samt mycket kontakter bland medlemmarna, vilket är viktigt när man sitter i valberedningen för att man ska kunna göra ett bra förslag.
Valberedningen hittar inte bara på några namn som de tycker låter bra. Arbetet börjar ganska snart efter att kongressen har varit, genom att man funderar på personer och går på aktiviteter som medlemsträffen och träffar medlemmarna. Vi som sitter i årets valberedning hade första mötet i höstas, då vi träffade förbundsstyrelsen och frågade dem om vad de tycker har varit bra under året och vad som kan förbättras, samt om de hade några förslag på personer som kan tänkas vara bra inför nästa år. Vi undrade också vilka som skulle sitta kvar i styrelsen.
Just det här året har väldigt många personer velat sitta kvar i styrelsen, vilket är ett bra betyg till arbetet under året. Det gör det samtidigt svårt för valberedningen eftersom vi har ett ansvar för att styrelsen får in nya friska krafter. Andra saker som valberedningen måste ta hänsyn till är ålder (våra medlemmar är mestadels under 25 år och styrelsen ska representera medlemmarna), geografisk spridning (våra medlemmar finns i hela landet), personers olika erfarenheter av kön, könsidentiteter och sexuella läggningar liksom religioner och kulturer, speciella kunskaper om saker (det kan t.ex. vara bra med en kassör som kan ekonomi), viktiga erfarenheter, osv. Massor av saker alltså!
Styrelsen lämnade själv bra tankar och förslag inför valberedningens arbete. Men det räcker inte där. Medlemmarna och distrikten kan enskilda eller tillsammans lämna in förslag till valberedningen. Det kallas för nomineringar eller namnförslag. En nominering är ett officiellt förslag där en person har frågats först. Ett namnförslag kan vara bara ett namn på en person som man tycker är bra men som man inte frågat. Dessutom kan en person som vill sitta i styrelsen själv kandidera.
Valberedningen är nästan skyldig att intervjua alla nominerade eller kandidater, medan vi själva väljer om vi vill ta hänsyn till namnförslag. I vårt fall har vi kallat in samtliga namnförslag, och de som kunnat komma har vi träffat. Genom intervjuerna märker man ganska snart vilka som har en idé kring varför de vill sitta i styrelsen och vilka som har något att tillföra arbetet.
Efter intervjuerna med kandidaterna bestämmer sig valberedningen för vilka kandidater som kommer kunna göra en bra styrelse tillsammans. Det gäller förutom ovan nämnda egenskaper också att tänka över hur de olika personerna kompletterar varandra – det är till exempel lite dumt att ha en styrelse med 12 personer som alla vill jobba med internationella frågor men ingen som vill jobba med distrikten! När förslaget är färdigt ringer valberedningen upp alla personer som kandiderat och meddelar dem om de kommer att föreslås eller inte. Det är väldigt skoj att säga ja till någon, men det är betydligt svårare att säga nej till någon annan, och det här är kanske den jobbigaste uppgiften för valberedningen.
När alla blivit tillfrågade och förslaget är klart, släpps det till medlemmarna. På kongressen presenterar valberedningen förslaget, men man öppnar också för om någon vill kandidera emot förslaget. Sedan röstar kongressen! Det väljs också en ny valberedning för nästa år, men förslag till den valberedningen läggs av kongressen.
Valberedningsjobbet är ett roligt men också krävande uppdrag. Det innebär mycket inflytande genom att man lägger ett viktigt förslag, men det innebär också att ta svåra beslut när det gäller till exempel personer man inte kommer att föreslå. För att bli en bra valberedare bör man ha bra kännedom om organisationen, ha mycket kontakter, och ha stark integritet så man inte påverkas av personers åsikter utan kan tänka själv. Valberedningen kan heller inte föreslå sig själv till styrelsen så man ska inte sitta i valberedningen om man vill sitta i styrelsen.
Vi bildgooglade 'valberedning' och hittade den här bilden. Cowboykatt.jpg. /Therese och Kasper
Kongressdeltagare #2 & #3
Jag har faktiskt flera otroligt bra minnen ifrån mina kongresser med RFSL Ungdom. Mitt kanske starkaste minne är ifrån Karlstad-kongressen. Det var första gången i Karlstad, väldigt mycket nya människor, nya frågor och nya sätt att ta sig igenom det.
Som föredetta-aktiv inom ett partipolitiskt förbund så var jag väl förbered på allt vad formalia heter. Det som dock fick mig att känna "detta är mitt ungdomsförbund" var under förhandlingarna. Alla var så himla förstående. Människor respekterade att man tyckte olika. Det var inte blodigt allvar. Kommer ihåg en debatt mellan, låt oss säga, Person A och Person B. De stångade varandra blodiga och ja, det var nästan så jag trodde handskarna skulle komma av och knytnävsslagsmål skulle utbryta. Det fortsatte, det blev omröstning och ett beslut fattades. Nu tänkte ja. Jahapp, Nu kommer aldrig Person A och Person B prata med varandra.
Så fel jag hade. Bara timmen efteråt ser jag hur dessa två människor står och tar sig en kopp kaffe, en cigg och skrattar. De skrattar!
Det var ungefär då jag insåg att ja. Vi tycker olika men vi kan ändå skratta och umgås.
Sedan, måste jag som en parantes till denna eviga mat-debatt som alltid uppstår på kongresser säga. Att, RFSL-Ungdom är superbäst när det kommer till att fixa mat. Som allergisk mot det mesta (det känns så iaf) så har jag aldrig stött på några problem. A L D R I G.
Det finns egentligen inte mycket mer att säga än. Kongresser är sjukt roliga, mysiga, intressanta och ja. Allt det där. Eller för att citera vår ordförande Felix. Det är liksom bara rosa fluff.
Sara, som ska åka på sin första kongress, skriver såhär:
För detta är som sagt min första kongress, och jag är spänt nyfiken på att se hur det kommer bli. Har hört så mycket bra om era tidigare kongresser och har tidigare varit med på två medlemsträffar och det är alltid lika härligt när vi samlas ett stort gäng rfsl ungdom:are och umgås. Samt att vi denna gång ska ta olika beslut och ha lite mer allvar i bilden, ser verkligen fram emot detta event!
Hoppas på en härlig helg fylld av både allvar o massa nöjen!
tisdag 2 mars 2010
Kongressdeltagare #1
Ja, detta är min första kongress som jag ska på. Jag hoppas att det blir kul som fan och det lät bra med alkoholfri fest. Det gillar jag.
Ja, jag är med i RFSL Ungdom Örebro så jag fick en förfrågan av dom att åka med och så lät det kul så jag kommer dit.
Jag hoppas att det blir kul och att det kommer mycket roligt folk dit.
Vill du också skriva lite inför din första kongress, eller dela av dig av ett minne från en annan kongress? Mejla det till oss på kongress@rfslungdom.se, eventuellt med en bild av dig själv bifogad.
måndag 1 mars 2010
När handlingarna kommer ut
Svaret mina vänner finns som så många andra saker i stadgarna.
Stadgan säger att handlingarna ska finnas tillgängliga senast två veckor innan kongressen (blev tvungen att kolla upp det för jag var själv osäker). Lite snabbt räknat så är alltså 12 mars sista datum för oss att skicka ut handlingarna.
Blir de färdiga innan dess så kommer de ju såklart ut innan dess =)
Om Alkohol och droger
Förbundet har en alkoholpolicy som säger att omyndiga deltagare inte under några omständigheter får lov att dricka alkohol, och att myndiga deltagare inte får dricka alkohol under schemalagd tid och måste följa de regler som arrangörerna har satt upp om alkohol.
För enkelhetens skull har vi som arrangörer bestämt att ingen får dricka alkohol alls under hela kongressen.
Kanske är det vissa som tycker att det är lite konstigt att även de som är över 18 inte får gå iväg och ta en öl ifall de skulle vilja.
Det här är några av de anledningar till varför vi har valt att ha ett helt alkoholfritt arrangemang.
- Det blir lika för alla, samma regler gör att det blir rättvist och mindre risk för missförstånd
- Föräldrar kan vara trygga i att skicka sina ungdomar till oss.
- Unga deltagare bryter inte mot lagen och vi riskerar inte negativ publicitet
- Det här är ett att våra sätt att skapa alkoholfria mötesplatser för hbt personer, och vi hoppas att kunna inspirera andra i det arbetet.
- Det blir en trevligare stämning
- Citerat från en deltagare ”Det var bra att det var alkoholfritt, man visste att dem man hånglade med gjorde det för att de ville och inte för att de var fulla”
- Motverkar grupperingar
- Vi är pigga och inte bakfulla när vi har förhandlingar
Såklart finns det ju fler anledningar än såhär, men jag tänker att de här räcker just nu.
För alla regler så finns det konsekvenser för om de skulle brytas. Alkoholpolicyn är väldigt tydlig med konsekvenserna så det är något som redan är bestämt av kongressen sedan flera år tillbaka.
Det som händer om någon skulle dricka alkohol, ha med sig alkohol, vara påverkad av alkohol, köper eller köper ut alkohol till någon under kongressen är följande
- Personen skickas omedelbart hem
- Den hemskickade får stå för alla kostnader som vi har haft för den personen på arrangemanget (resor, boende, mat osv.)
- Den som skickas hem får även stå för sin egen hemresa
- Om personen är under 18 kontaktas även föräldrarna.
Allt detta gäller ju såklart även för droger.
Vi har hitintills inte behövt skicka hem någon från något arrangemang, det skulle dock inte hindra oss ifall någon skulle bryta mot våra regler om alkohol. Men det vore såklart synd om vi skulle behöva göra det. Vi vill ju att alla ska kunna delta och ha kul tillsammans.
Första kongressfilmen!
Jajamen, här är den. Om ett tag kommer det att komma en ny film med nytt spännande innehåll. Tills dess - skriv vad du vill läsa mer om och vad du är intresserad av att läsa mer om och skriv vad du tycker om den fantastiska filmen.
Kan även ses på youtube.
lördag 27 februari 2010
När anmälan stänger...
I mitt excel-dokument finns 71 anmälningar och dessa ska sammanställas. Lätt? Nä. Jag har hinkat i mig kaffe och surfat runt på diverse flyg- buss- och tågföretags hemsidor och försökt hitta något lämpligt sätt för alla att resa, samtidigt som jag antecknar febrilt.
Imorgon skall vi i kongressgruppen, jag, Kasper, Felix och Gisela träffas och prata igenom hur det går med alla förberedelser och lösa lite fnurror på tråden. De andra tre sitter på förbundsstyrelsemöte hela helgen och jag sitter hemma med mitt kaffe iförd pyjamas och kommer att dyka upp när de är som mest trötta och ofräscha och vara ohyfsat pigg och alert.
Den kommande veckan kommer att bjuda på massor av intressanta blogginlägg, t.ex. om vårt alkoholförbud, om vilken mat som kommer att bjudas på och lite mer om våra kongresslokaler.
Glöm inte att rösta i enkäten här bredvid, så att vi kan skriva lite om det med. (Jag och Kasper uppskattar att ni gillar våra personliga reflektioner. Våra egon kommer att bli oförskämt stora.)
Här kommer en bild från aulan på Alléskolan, där vi ska ha kongressförhandlingarna.
onsdag 24 februari 2010
Rösta om bloggen! - Utöva din demokratiska rätt!
RÖSTA! RÖSTA! RÖSTA! (Det blir som en övning inför att rösta på kongressen!)
Vart är alla anmälningar?
Totalt 42 ombud har anmält sig. Om två dagar stänger anmälan, med lite snabb räkning så ska vi alltså komma upp i den dubbla siffran på två dagar.
Det ska bli spännande att se. För jag tvekar inte en sekund på att vi kommer att lyckas med det.
Anmälan stänger alltså den 26 vid midnatt, då stängs anmälningsformuläret ner och det går inte att komma åt det igen.
Det är då det roliga arbetet börjar på riktigt. Det är då resorna bokas och vi beställer maten. Vi kommer även då att veta exakt hur många sovsalar vi behöver och mitt eget tillgänglighetsarbete kommer att bli att försöka kombinera ihop alla behov.
Men det innebär ju även att om någon har missat att anmäla sig så är det då försent att skicka in sin anmälan.
tisdag 23 februari 2010
Mitt kongressminne #1
Nu tänkte vi presentera oss lite, och vi tänkte göra det genom att berätta om vars ett kongressminne. Det är kanske inte det första och kanske inte det bästa, men i alla fall ett som sitter djupt.
Therese:
Min första kongress var i Borås 2005. Jag var 18 år gammal och åkte som ombud för Malmödistriktet (mitt eget Östra Skåne bildades först något år senare). Jag hade ingen aning om vad en kongress var eller hur den gick till, så när vi alla var samlade i den stora salen kom det lite som en chock.
Drygt 100 personer sitter samlade, redo att börja, jag med min gigantiska lunta handlingar framför mig (jag hade väl i alla fall förstått en liten del av det). Kongressen öppnas och de första punkterna tas upp. Plötsligt kommer den första acklamationen, ja, då när alla ropar JA! för att visa vad de tycker.
100 personer som ropar JA! är ganska maffigt, och jag ramlade nästan av stolen av ren chock. Det tog ganska många beslut innan jag själv vågade ropa JA! vid en omröstning, och ytterligare några beslut till innan jag gjorde det med någon slags säkerhet på rösten.
Kasper:
Min första kongress var den i Uppsala 2006. Jag kände inga andra än dem som jag åkt med från Malmödistriktet. Jag smet ut en stund när det var förhandlingar för att gå på toa. Då ser jag Kajsa från mitt distrikt sitta vid ett bord och prata med någon. Jag går såklart fram och ska säga hej och frågar vad de pratar om.
De ser smått obekväma ut men killen som Kajsa pratar med svarar att han precis frågat Kajsa vilken planet hade varit om hon varit en planet och varför. Utan att tänka mig för så svarar jag att Kajsa skulle varit mars och har nån lång förklaring till varför hon skulle vara mars. Båda är helt tysta en stund och bara tittar på mig. Sen säger Kajsa – Ja, precis vad Kasper sa.
Sen går jag vidare och glömmer bort allt.
När det sen är dags för valberedningen att presentera sitt förslag så säger killen som jag pratat med precis de orden som jag har sagt om Kajsa. Killen var Fredrik Saweståhl som var ordförande för valberedningen. Jag hade alltså trillat rakt in i valberedningens intervju av vår blivande andre vice ordförande utan att fatta vad jag hade gjort och bara sagt precis vad som trillat in i huvudet just då.
Bilden är tagen av Linnea Ornstein vid kongressen 2009 i Stockholm och föreställer Kasper och mig.
torsdag 18 februari 2010
Avanmälan
Vad händer då?
Eftersom den anmälan som görs är bindande så kommer en avanmälningsavgift tas ut för de som avanmäler sig eller inte dyker upp på kongressen. Avgiften är på 400 kronor och är till för att täcka en del av de kostnader vi har för deltagandet som inte blir av. (Jämför med 100 kronor om man deltar.)
Kan man slippa avanmälningsavgiften?
Ja, om du senast den 28:e april kan uppvisa läkarintyg på att du av medicinska skäl inte kunde delta på kongressen så slipper du betala. Intyget inlämnas eller inskickas till vårt kansli i Stockholm.
Man kan även slippa om distriktet kan skicka en ersättare, någon som kommer istället för dig. De kan då antingen åka på samma biljett eller så köper du eller ditt distrikt en ny. Ersättaren får då också äta samma mat. Läs mer om ersättare här.
Om du har frågor om avanmälningsavgiften så kan du ställa dem till oss på kongress@rfslungdom.se eller här i kommentarsfältet så svarar vi i ett inlägg.
onsdag 17 februari 2010
Om hur vi sover på kongressen
Vi har bokat klassrum att ha som sovsalar, det vill säga att alla får ta med sig något att sova på och täcke eller sovsäck.
Vi är fullt medvetna om att det inte är alla som gillar att sova på golvet, men det finns ett antal anledningar till att vi har valt det ändå.
- Pengar, ständigt dessa pengar. Men det är så väldigt mycket billigare att fixa sovsalar än hotellsängar. Som förklarat förut här i bloggen så finns det bara en summa som vi har att lägga på kongressen och det är många saker som ska in i den summan.
- Gemenskapen. Att bo många i en sovsal skapar gemenskap och det blir lätt att prata med varandra, då minskar risken att någon blir utanför och sitter ensam på sitt hotellrum
- På hotellrum blir det lätt att det samlas klickar som utestänger andra mer eller mindre medvetet, ett bra sätt att inkludera alla är alltså sovsalar
- Att sprida information och samla människor blir lättare om det går att få tag på dem lätt.
- Det blir lättare som ny att kunna bonda med andra i sitt distrikt och andra
- Det är lättare att ha koll så att alkoholpolicyn följs
Det finns så klart nackdelar med att sova på golvet, det kan vara svårt att få en sovsal helt tyst, om en är slarvig som jag är så hamnar kläder och andra saker på fel ställen, det kan kännas otryggt att sova bland folk en inte känner så väl, det kan finnas fysiska hinder för att sova på golvet.
En del av nackdelarna löser sig ifall alla visar hänsyn till varandra och håller ordning på sina saker. Det kan även hjälpa ifall alla i sovsalen presenterar sig för varandra. Vi försöker att fixa nåt mindre rum att sova för de som vill, men det är lite oklart just nu hur det kommer att gå. Däremot så finns det gott om utrymmen i lokalerna och lugna vrår dit en kan gå ifall det behövs en lugn stund eller lite välbehövlig ensamhet.
För de som inte alls kan sova på golvet kan vi fixa sängplats. Det är ju självklart att något så enkelt som sovplats inte ska hindra någon från att delta på kongressen. Det blir ju en skillnad i vad det kostar för oss med en sängplats, men det är en kostnad som vi räknat med i vårt tillgänglighetsarbete. Tyvärr har det här med sängplatser missbrukats förr, alltså att deltagare har anmält att de behövt sova i säng när det egentligen hade fungerat bra att sova i sovsal. Det blir ju orättvist mot alla andra och i slutändan blir det svårare för den som verkligen hade behövt den där sängen att kunna delta.
tisdag 16 februari 2010
Ett förtydligande till
Besök kongressen!
Arrangemang
Som observatör står du själv för bokningen för din resa och att betala den, samt för lunch och middagar. Om du vill kan du bo hos oss, i en observatörssovsal (alltså på golvet på medhavt liggunderlag och sovsäck. Detta kostar 150 kronor som betalas kontant när du kommer till kongressen. I de 150 kronorna ingår frukost, fika på lördagen och frukt.
Förhandlingar
Du som är medlem har rätt att delta under förhandlingarna, och ge förslag kring det som diskuteras. Däremot har du ingen rösträtt, det har enbart distriktens ombud och förbundsstyrelsen.
Vem får komma?
Alla som är medlemmar i RFSL Ungdom får komma och delta, samt du som är speciellt inbjuden av förbundsstyrelsen. Vill du bli det, kontakta förbundsstyrelsen ordförande Felix på felix@rfslungdom.se eller 0707-664 664.
Var anmäler jag mig?
Klicka här så kommer du till formuläret.
torsdag 11 februari 2010
Ett förtydligande
Åhörare/Observatör: Person som gästar kongressen, eventuellt är medlem och som själv står för sina kongresskostnader.
Ersättare: Person som innan eller under kongressen hoppar in istället för ett ordinarie ombud.
Åhörare/Observatörer ska anmälas genom ett speciellt formulär som är på väg.
Om en ersättare utses innan kongressen och åker istället för en person som är anmäld, ska detta anmälas per mejl till någon av oss som jobbar med kongressen.
onsdag 10 februari 2010
Att vara ersättare
En ersättare är en person som hoppar in för ett ordinarie ombud om det t.ex. blir sjukt eller av annan anledning inte kan åka till kongressen.
Vad krävs för att jag ska få hoppa in som ersättare?
Du måste vara vald på samma sätt som de andra ombuden, alltså av årsmötet. Dock väljer ju många årsmöten att låta styrelsen ta beslut om vilka som ska åka som ombud. Här har vi en av de stora anledningarna! Om en person akut inte kan åka med så räcker det med ett nytt styrelsebeslut där en ersättare väljs. Hade årsmötet utsett ombuden hade det behövts ett nytt årsmöte för att utse ersättaren. Styrelsen kan också redan från början välja X antal ombud och X antal ersättare, som får hoppa in vid behov.
Så sen är det bara att åka?
Ja, nästan. För att det ska fungera med vår planering måste du kunna hoppa in för det ordinarie ombudet ändå ut, så att säga. Det kräver att du kan åka på samma tågbiljett (alltså att ni har ungefär samma ålder, eller att du själv eller ditt distrikt fixar en helt ny biljett till dig såklart) och att du kan äta samma mat som den personen. Är den anmäld som vegetarian så får du äta vegetarisk mat även om du kanske egentligen är blandkostare. Naturligtvis kommer du dock inte behöva äta något du allergisk mot.
Hur vet ni att jag är ersättare då?
Jo, du anmäler dig när det är upprop (fastställande av röstlängd) eller till kongressens presidium. Det är de fyra personerna som kommer att sitta längst fram i kongressalen. Där berättar du vilket distrikt du kommer från och vem du ersätter.
Något annat som är viktigt att veta?
Ja, det är jätteviktigt att du får röstkortet som det ordinarie ombudet skulle ha haft. Det står det ordinarie ombudets namn på det, men det är meningen eftersom du är ersättare.
En annan viktig sak att veta kan vara att ersättare kan hoppa in tillfälligt också. T.ex. kanske ett ombud måste avvika av någon anledning (här i bloggen kommer inom kort ett inlägg om när man får lämna kongressomådet) och då kan en ersättare hoppa in en kort stund. Observera dock att ersättaren måste även då vara vald som det står längre upp i det här inlägget.
Om du har frågor om ersättare så är det bara att höra av sig till någon av oss som jobbar med kongressen.
tisdag 9 februari 2010
Resor igen
Visst, ungefär 100 tågbiljetter ska bokas (eller 200 faktiskt, om folk vill komma hem också), men så ska de som bor långt norrut även ha flygbiljetter. Det finns en uppsjö flygbolag och vi vill ha de bästa biljetterna.
Sen ska de som är från Örebro, de som har jättejättenära till Hallsberg, också få resor. Istället för att boka dyra SJ-biljetter till dem så får de åka länsbuss. Det går inte att boka länsbussbiljetter, så då ska det fixas så att de kan lägga ut eller så får vi försöka ge dem pengar innan. En nöt att knäcka, alltså.
Sen ska vi ju dessutom ha en hög med prylar från Stockholm och ner till Hallsberg, allt ifrån handlingar och roll-ups till chips och tepåsar. Det tar plats. Alltså ska en bil eller minibuss eller liten lastbil bokas. Här kan vi snacka om uppsjö! Vad sägs om Berras biluthyrning i Segeltorp? Man får verkligen fäkta sig igenom trettiotalet biluthyrare bara i Storstockholmsområdet.
Tur att det finns kaffe.